banner
Dom » Novosti » Sadržaj
Kategorija proizvoda

Studija o učinku starenja i testiranju geotekstila

- Dec 20, 2017 -

Razlozi starenja su unutrašnji i spoljni uzroci. Unutrašnji uzrok odnosi se na prirodu samog materijala, uglavnom: strukture monomera, unutrašnje prirode sistema polimera, aditiva i drugih spoljnih faktora okoline, uglavnom sunčeve svetlosti, kiseonika, toplote, vlage, pH vrednosti, stresa, industrijske gasove, morsku vodu, solnu maglu, plesni, bakterije i tako dalje. Uzroci starenja su različiti, obično svi faktori rade zajedno, ali sunce, voda, kiseonik i toplota su najvažniji faktori, ovaj članak se uglavnom fokusira na diskusiju o ovim faktorima.

2 Test starenja

Test starenja je da prouči zakon o starenju geotekstila u određenom okruženju i da proceni starenje performansi geotekstila. Testom starenja, čvrstoću, izduženjem, modulom elastičnosti i strukturom mikropora geotekstila testirano je da se staraju tokom vremena. Test starenja uglavnom sadrži tri vrste veštačkog ubrzanog starenja, ispitivanje starenja životne sredine i test stvarnog starenja.

1 Veštački ubrzani test starenja

Uzorak se stavlja u kutiju za starenje, prema stvarnoj upotrebi uzoraka ili srodnih standarda starenja, postavlja parametre kutije za starenje, kao što su temperatura i vlažnost, intenzitet ultraljubičastog zraka, kiša, kondenzacija i tako dalje. Nakon određenog perioda ubrzanog starenja upoređivani su uzorak za starenje i original, kako bi se procenila učinak starenja uzorka. Ubrzano starenje karakterišu ubrzani uslovi starenja, velika uporedivost, kratki testni ciklus i dobra reproduktivnost.

Test veštačkog ubrzanog starenja uglavnom obuhvata: test veštačkog ubrzanog ultraljubičastog starenja, test veštačkog ubrzanog zagrevanja, test veštačkog ubrzanog kiseonika, veštačko ubrzano ispitivanje vlažnog i toplog starenja i tako dalje.

2 Prirodno okruženje Test starenja

Uzorak je izložen prirodnom okruženju kako bi se otkrilo starenje geotekstilskog učinka tokom vremena. Prednost prirodnog testa starenja životne sredine je da iskoristimo stvarno prirodno okruženje za eksperiment, rezultat je tačan i pouzdan. Nedostatak je dugotrajan i težak, uglavnom najmanje godinu dana, mnogo godina, nesposoban za nove materijale, nove proizvode, starenje performansi brzog vrednovanja.

Test prirodnog očvršćavanja životne sredine uglavnom obuhvata: ispitivanje atmosferskog starenja, ispitivanje podzemnog pokopa, ispitivanje uronjanja morske vode i ispitivanje podvodnog sahrana. U ovom trenutku, više je test atmosferskog starenja i podzemni pokopni test.

3 Praktična primena testa starenja

Ovaj test se obavlja u praktičnoj inženjerskoj primeni, redovno se uzorkovanje vrši na inžinjering lokaciji, testira gubitak intenziteta i srodni indeks, i razumevanje stepena starenja materijala u praktičnoj primjeni. Stvarna primena testa starenja je u testu za uzimanje uzoraka betonske konstrukcije, podaci su istiniti i pouzdani. Nedostatak je u tome što je vremenski period dug i opšti primenljivost je loša.

U teorijskim istraživanjima, korelacija između veštačkog ubrzanja starenja i starenja životne sredine je relativno aktivno polje. Predloženo je sivo predviđanje modela starenja, a prirodno vreme starenja predviđene su rezultatima veštačkog ubrzanog starenja. Siva predviđanja modela starenja su neka vrsta metode prognoziranja zasnovane na teoriji sivih sistema, na osnovu poznatih podataka, uspostavljen je siv model prošlosti u budućnosti kako bi se utvrdilo budući razvojni trend sistema.